ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ: Με κέφι και έμπνευση...

​Το πρόγραμμα ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ έχει πλέον μια δεκαετία ζωής. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από παιδιά του Δημοτικού με αγάπη για τη λογοτεχνία, που δέχτηκαν να αφιερώσουν λίγο χρόνο από την ξεκούραση και τη μελέτη τους για να γίνουν… συγγραφείς.

 

Θυμάμαι οι πρώτες ομάδες «Μικρών Μολυβιών» έμεναν στο σχολείο μετά το τέλος των μαθημάτων προκειμένου να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να διαφωνήσουν, να δημιουργήσουν. Πήραν το όνομα ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ –όπως χαρακτηριστικά έλεγαν– όχι γιατί ήταν μολύβια μικρά σε ηλικία αλλά μολύβια που έχουν γράψει πολύ και γι’ αυτό έχουν… μικρύνει. 

 

Καθώς περνούσαν τα χρόνια η προσπάθεια αυτή οργανώθηκε καλύτερα και... άνοιξε τα φτερά της, με αποτέλεσμα αρκετά βιβλία μας να εκδοθούν από τα Ελληνικά Γράμματα και τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη κάθε φορά που τα παιδιά έπαιρναν στα χέρια τους το βιβλίο τους και καμάρωναν  γι’ αυτό.   Στιχομυθίες όπως: «Διαβάζεις λογοτεχνικά βιβλία;» «Μόνο διαβάζω; Εγώ έχω γράψει κιόλας!» ή «Σε κάποια σχολεία, τα παιδιά σκίζουν τα βιβλία τους. Εμείς δε σκίζουμε βιβλία, εμείς γράφουμε βιβλία…» με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντική ήταν αυτή η προσπάθεια.

 

 Οι συγγραφικές ομάδες δεν αποτελούνταν ποτέ μόνο από μαθητές «με ταλέντο» στο γραπτό λόγο. Κάποιοι μάλιστα δεν έγραφαν καθόλου καλά όμως ο ρόλος τους στην ομάδα ήταν καταλυτικός. Συχνά ήταν αυτοί που έδιναν μια καλή ιδέα, αξιολογούσαν καλύτερα τις ιδέες των άλλων, βοηθούσαν να υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα. Αυτό άλλωστε είναι και το «μότο» των «Μικρών Μολυβιών»: με κέφι και έμπνευση. 

 

Το να γράψει κανείς ένα βιβλίο είναι έργο σημαντικό. Το να γράψει ένα παιδί ένα βιβλίο είναι έργο δύσκολο. Το να συνεργαστούν εκατοντάδες παιδιά για να γράψουν ένα βιβλίο είναι κάτι… μαγικό.    Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία από το να τους δώσεις την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι «Βιβλιοδεσμοί»  αποτελούν την εξέλιξη του παραπάνω  προγράμματος.  Στόχος τους είναι η δημιουργία ενός ευρύτερου εθελοντικού σχολικού δικτύου με κοινές δράσεις πέραν αυτής της κοινής έκδοσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου. 

 

 

Γ. Ζαχαρόπουλος

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας

(Ιδρυτής - Γενικός συντονιστής των προγραμμάτων "Μικρά Μολύβια" και "Βιβλιοδεσμοί")

 

Τα βιβλία μας...

Τα τελευταία χρόνια, από τη συγγραφική ομάδα ΜΙΚΡΑ ΜΟΛΥΒΙΑ και τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ και ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κυκλοφόρησαν τα βιβλία:  

Τα νέα μας...

Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώθηκαν. 
Δείτε τα σχολεία που συμμετέχουν στο φετινό μπρόγραμμα ΕΔΩ.

Κατάθεση προτάσεων έως τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ.mp3

Γιάννης Μπαϊρακτάρης των Liber animus! 

Ευχαριστούμε! 

22/5/2018

Με αφορμή την έκδοση του νέου μας βιβλίου με τίτλο "Οι άθλοι του Ανδρέα" (εκδ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων των Ιδ. Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου η συνάντηση των συγγραφικών ομάδων που συμμετείχαν στο φετινό πρόγραμμα. 

Την εκδήλωση τ...

25/6/2017

Αντιπροσωπεία των συγγραφικών ομάδων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Μικρά Μολύβια - Βιβλιοδεσμοί επισκέφθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη. Εκεί παρέδωσαν το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από την πώληση του βιβλίου τους με τίτλο "Χαμένοι στη σύν...

29/5/2017

Από την παρουσίαση του βιβλίου μας στον ΙΑΝΟ. 

Παλαιότερα άρθρα >

Please reload

 

Οι συγγραφείς...

Στο πρόγραμμα συγγραφής βιβλίου προσφέρουν την  πολύτιμη βοήθειά τους οι συγγραφείς:  

Kώστας Πούλος

Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός

Ο Κώστας Πούλος γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νεοελληνική/βυζαντινή φιλολογία στα Πανεπιστήμια του Βίρτσμπουργκ και του Μονάχου. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος καθηγητής στη μέση εκπαίδευση σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία, ημερήσια και νυχτερινά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Περισσότερα...

Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός

Η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και άρθρα παιδαγωγικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1997 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Ιπεκτσί για την ποιητική συλλογή O ναός του Καλοκαιριού. Έχει επίσης γράψει τα μυθιστορήματα για εφήβους Τα Παιδιά του Τελευταίου Θρανίου, Ο Πρίγκιπας με τα Κρίνα, Χάρτινη Αγκαλιά.  Περισσότερα...

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Συγγραφέας, Σχολικός σύμβουλος, Εκπαιδευτικός

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και εργάστηκε για μια πενταετία ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας και εργάζεται ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στην Άρτα. Περισσότερα...

Δήμητρα Πυργελή

Συγγραφέας

Η Δήμητρα Π. Πυργελή γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Εργάζεται στο βιβλιοπωλείο της. Κάνει εκπομπές στο Ράδιο Ξάνθη 93,5 fm, επισκέπτεται σχολεία και αφηγείται παραμύθια, δημιουργώντας σχέσεις με το πιο «άναρχο» υλικό της ανθρωπότητας, τα παιδιά. Περισσότερα...

Διονύσης Λεϊμονής

Συγγραφέας, φιλόλογος, ραδιοφωνικός παραγωγός

Ο Διονύσης Λεϊμονής είναι φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων, συγγραφέας τα τελευταία χρόνια παιδικών διηγημάτων και μυθιστορημάτων, ραδιοφωνικός παραγωγός προωθώντας το καλό βιβλίο και εισηγητής σε σεμινάριο ενηλίκων, εκπαιδευτικών και παιδιών δημιουργικής γραφής. (Περισσότερα)

Please reload

 

με κέφι και έμπνευση...

Με την υποστήριξη των:

Οι ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΜΟΙ στηρίζουν:

MIKPA MOΛYBIA

jozacharo@gmail.com

THLEMAXIADA_exof